Sultsina on mun
lapsuudesta hyvinkin tuttu karjalainen perinneherkku. Vietin lähes kaikki
lapsuuteni kesät mummolassa Ilomantsin kupeessa Haukivaarassa ja sultsinat
olivat kesieni suurinta herkkua. Oma mummo tekee edelleen ne maailman parhaat
sultsinat, tottakai. Sultisinat tappavat isommankin nälän eivätkä välttämättä
tarvitse vierelleen muuta kuin ison lasillisen kylmää maitoa, mutta niistä saa
tehtyä myös taivaallisen alkuruoan. Riippuen miten annoksen haluaa tuoda
lautaselle, tästä saisi myös etäisesti ja ulkoisesti sushia muistuttavia
annospaloja ja onhan raaka-aineissakin paljon yhtäläisyyksiä. Nimettäköön tämä
alkuruoka sitten vaikka sushiltsinaksi!
Mummonkurkku:
2 tuorekurkkua
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
1 pieni pnt tilliä
4 rkl sokeria
4 tl suolaa
valkopippuria myllystä
Kuori kurkut. Halkaise
ja kaavi sisus pois. Leikkaa kuutioiksi tai suikaleiksi. Tee lopuista aineista
liemi ja yhdistä. Anna maustua vähintään pari tuntia.
Punasipulihilloke:
1 iso punasipuli
tilkka punaviinietikkaa
1,5 dl punaviiniä tai
punaista mehua
n. 1 dl hillosokeria
mustapippuria myllystä
Pilko sipuli. Laita
kattilaan sipuli, etikka ja punaviini tai mehu. Keitä pari minuuttia. Lisää
hillosokeri ja pippuri. Keitä pari minuuttia ja jäähdytä kunnolla.
Sultsinan kuoret
2 dl Vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
2 dl vettä
50 g voita
Sekoita vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi.
Vaivaa taikina kiinteäksi jauhotetulla leivinpöydällä. Leivo taikinasta
tanko, ja jaa se 25 palaan. Pyörittele palat ensin palloiksi, jonka jälkeen painele
ne litteiksi. Peitä kelmulla.
Ajele kuoret pikkukaulimella. Jauhota pöytä ruisjauhoilla. Pyöritä kaulinta
niin, että kuori pyörii sen alla.
Kuorien tulee olla ohuita, pyöreitä ja halkaisijaltaan n. 15 cm. Pinoa
kuoret, ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
Pohjois-Karjalassa mummot ovat paistaneet kuoret lieden kuumalla
valurautalevyllä, mutta voit paista kuoret myös kuumalla, kuivalla
valurautapannulla. Pari minuuttia per puoli riittää, niin etteivät jauhot pääse
kärähtämään.
Taikinasta tulee 25 kuorta ja alkuruokaan riittää vain pari. Loput
kuoret voit käyttää joko perinteisiin Sultisinoihin tai pakastaa myöhempää
käyttöä varten.
Samantien käyttöön tulevat kuoret kastetaan heti paistamisen jälkeen
voisula-vesiseoksessa esimerkiksi reikäkauhalla.
Sultsinoiden puurotäyte
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl maitoa
1 tl suolaa
50 g voita
Puuotäyte
kannattaa tehdä valmiiksi ensin. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon puuroriisi ja keitä
miedolla lämmöllä ja kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt
riiseihin.
Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä
kannen alla noin 40 minuuttia.
Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.
Levitä puurotäytettä kuumien voideltujen kuorien keskelle n. 3 cm
leveäksi reunasta reunaan ulottuvaksi tangoksi. Kääri kuoresta tiukka kääre
niin, että puuro jää sisälle. Leikkaa tangosta sopivan kokoisia annospaloja.
Levitä alkuruokalautasen pohjalle kylmäsavulohta. Aseta sultsina-annospalat
päälle. Lisää mummonkurkkuja ja punasipulihilloketta molemmin puolin. Koristele
annos retiisiviipaleella.
Siis Sultsinat ! Ihan huippu ohje :) Hienoa, että arvostat myös perinneruokiamme !
VastaaPoista