Hevosenlihakohu
on viime päivinä ravistellut Eurooppaa. Vaikka kohun keskipisteessä on
valmislasagne, jonka sisältö oli jotain muuta mitä tuoteselosteessa luvattiin
eli hevosenlihaa naudanlihan sijaan, on suhtautuminen hevosenlihaan meillä
vieläkin kummallinen. Tunteet tulevat ymmärrettävästi pintaan jos oma lemmikki leikataankin
pihveiksi pöytään, mutta kumpi oikeasti on parempi vaihtoehto, se että hevonen
päätyy teurasjätteeksi vai se, että sen murea ja vähärasvainen liha
hyödynnetään pihveinä ja muina lihasta saatavina herkkuina?
Suomessa on
arviolta parisenkymmentä pienteurastamoa joissa hevosia ylipäätään otetaan
vastaan. Jos arvostus hevosta kohtaan olisi esim. Ranskan tai Italian tasolla, tilanne saattaisi olla hyvinkin toisenlainen. Siellä hevosen sisäfile on
gourmet-osaston herkkua. Pienen pohdinnan jälkeen hevosenliha on kuitenkin aika eettistä
lihaa.
Mun setä on yksi näistä pienteurastajista ja hänen kauttaan olen päässyt
hevosenlihaan käsiksi monellakin tapaa. Alla yksi helppo resepti jolla saat
epäilyksen muurit murtumaan. Edessä saattaa olla vain yksi ongelma, sisäfilettä
ei ikävä kyllä ihan jokaiselta lihatiskiltä löydä..
Hevosen
sisäfilettä
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Valkosipulia
Rosmariinia
Perunoita
Mansikkaa
Salaattia
Mozzarellajuustoa
Siitakesieniä
Pekonia
Kermaa
Mausta
fileet ja laita ne astiaan. Hiero päälle pilkottua valkosipulia, pari
rosmariinin oksaa ja lorauta reilusti oliiviöljyä. Anna marinoitua pari tuntia.
Keitä perunat ja anna jäähtyä. Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Paista
rasvassa hyvä väri pintaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista
sipulit ja siitakesienet pannulla ja mausta. Sekaan voit lisätä myös tilkan
kermaa. Tee salaatti ja bon
appetit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti