Pikkuveli on
keittiömestarina Turussa Ravintolalaiva Cindyn salongissa (www.cindy.fi). Hän on toiminut mentorinani
monessakin ruokaan liittyvässä jutussa ja viime viikonloppuna päästiin taas
pitkästä aikaa yhdessä keittiöön. Käytiin moikkaamassa vanhuksia ja haluttiin
laittaa sen kunniaksi hyvää pöytään. Sushiltsinat heitettiin alkuun, pääruoaksi
valittiin poroa ja Crépes Suzettella kruunattiin ilta. Aika mielenvikast
sapuskaa sanosis Samppakin. Jos pyörit joskus Turussa ja kaipaat hyvää
ravintolaa, niin käy moikkaamassa broidia. Suosittelen!
Poron sisäfileetä,
maa-artisokkapyreetä, paahdettuja kasviksia ja karpalokastiketta.
1 poron sisäfilee /
nuppi
Oliiviöljyä
Rosmariinia
Mustapippuria
Suolaa
Sulata fileet. Laita
vuokaan ja pippuroi. Lisää oliiviöljyä ja hiero rosmariinia pintaan. Anna
marinoitua pari tuntia. Ota huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista.
Lisää suola vasta pannulla. Paista kuumalla pannulla n. 3 minuuttia per puoli.
Anna vetäytyä folion sisällä reilut viisi minuuttia.
Maa-artisokkapyree:
500 g maa-artisokkaa
2-3 kiinteää perunaa
suolaa
60 g voita
2 dl maitoa
Kuori maa-artisokat ja
perunat. Viipaloi keskenään saman kokoisiksi paloiksi ja keitä kypsäksi. Kaada
vesi pois. Lämmitä maito ja lisää siihen sulanut voi. Lisää seosta pikkuhiljaa
maa-artisokkien ja perunoiden sekaan samalla kun poraat sauvasekoittimella
pyreeksi. Pyreen tulee olla samettista ja kuohkeaa. Mausta suolalla.
Karpalokastike:
2 pientä salottisipulia
pieni pala voita
n.80 g karpaloita
0,5 dl
balsamiviinietikkaa
6 dl demi glacea
suolaa, mustapippuria,
sokeria
Pilko salotit ja
freesaa niitä hetki voissa kattilassa. Lisää karpalot ja jatka freesausta vielä
hetki. Lisää balsamiviinietikka ja demi glace. Keitä 5 min. Siivilöi kastike
toiseen kattilaan ja puserra siivilän läpi se mitä siivilän läpi menee. Jatka
keittämistä hetki jotta kastike hieman sakenee. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja riittävällä määrällä sokeria ettei kastike maistu karvaalta.
Paahdetut kasvikset:
Lanttua
Porkkanaa
Varsiselleriä
Sipulia
Hunajaa
Suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä
Pilko kasvikset
pieniksi kuutioiksi. Laita vuokaan ja lisää loput ainekset oman maun mukaan ja
sekoita. Heitä vuoka uuniin. 175 astetta ja 30-40 minuuttia, niin että
kasvikset vähän pehmenevät. Käytä kasvikset vielä kuumalla pannulla hieman
ennen tarjoilua ja nappaa niihin paahteinen pinta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti