Ruokablogilistan kärjessä

lauantai 2. helmikuuta 2013

Sushiltsinat


Sultsina on mun lapsuudesta hyvinkin tuttu karjalainen perinneherkku. Vietin lähes kaikki lapsuuteni kesät mummolassa Ilomantsin kupeessa Haukivaarassa ja sultsinat olivat kesieni suurinta herkkua. Oma mummo tekee edelleen ne maailman parhaat sultsinat, tottakai. Sultisinat tappavat isommankin nälän eivätkä välttämättä tarvitse vierelleen muuta kuin ison lasillisen kylmää maitoa, mutta niistä saa tehtyä myös taivaallisen alkuruoan. Riippuen miten annoksen haluaa tuoda lautaselle, tästä saisi myös etäisesti ja ulkoisesti sushia muistuttavia annospaloja ja onhan raaka-aineissakin paljon yhtäläisyyksiä. Nimettäköön tämä alkuruoka sitten vaikka sushiltsinaksi!

Mummonkurkku:

2 tuorekurkkua
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
1 pieni pnt tilliä
4 rkl sokeria
4 tl suolaa
valkopippuria myllystä

Kuori kurkut. Halkaise ja kaavi sisus pois. Leikkaa kuutioiksi tai suikaleiksi. Tee lopuista aineista liemi ja yhdistä. Anna maustua vähintään pari tuntia.

Punasipulihilloke:

1 iso punasipuli
tilkka punaviinietikkaa
1,5 dl punaviiniä tai punaista mehua
n. 1 dl hillosokeria
mustapippuria myllystä

Pilko sipuli. Laita kattilaan sipuli, etikka ja punaviini tai mehu. Keitä pari minuuttia. Lisää hillosokeri ja pippuri. Keitä pari minuuttia ja jäähdytä kunnolla.

Sultsinan kuoret

2 dl Vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
2 dl vettä
50 g voita

Sekoita vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi.
Vaivaa taikina kiinteäksi jauhotetulla leivinpöydällä. Leivo taikinasta tanko, ja jaa se 25 palaan. Pyörittele palat ensin palloiksi, jonka jälkeen painele ne litteiksi. Peitä kelmulla.
Ajele kuoret pikkukaulimella. Jauhota pöytä ruisjauhoilla. Pyöritä kaulinta niin, että kuori pyörii sen alla.
Kuorien tulee olla ohuita, pyöreitä ja halkaisijaltaan n. 15 cm. Pinoa kuoret, ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
Pohjois-Karjalassa mummot ovat paistaneet kuoret lieden kuumalla valurautalevyllä, mutta voit paista kuoret myös kuumalla, kuivalla valurautapannulla. Pari minuuttia per puoli riittää, niin etteivät jauhot pääse kärähtämään.
Taikinasta tulee 25 kuorta ja alkuruokaan riittää vain pari. Loput kuoret voit käyttää joko perinteisiin Sultisinoihin tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Samantien käyttöön tulevat kuoret kastetaan heti paistamisen jälkeen voisula-vesiseoksessa esimerkiksi reikäkauhalla.
Sultsinoiden puurotäyte

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl maitoa
1 tl suolaa
50 g voita

Puuotäyte kannattaa tehdä valmiiksi ensin. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon puuroriisi ja keitä miedolla lämmöllä ja kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia.
Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.
Levitä puurotäytettä kuumien voideltujen kuorien keskelle n. 3 cm leveäksi reunasta reunaan ulottuvaksi tangoksi. Kääri kuoresta tiukka kääre niin, että puuro jää sisälle. Leikkaa tangosta sopivan kokoisia annospaloja.
Levitä alkuruokalautasen pohjalle kylmäsavulohta. Aseta sultsina-annospalat päälle. Lisää mummonkurkkuja ja punasipulihilloketta molemmin puolin. Koristele annos retiisiviipaleella.

1 kommentti:

  1. Siis Sultsinat ! Ihan huippu ohje :) Hienoa, että arvostat myös perinneruokiamme !

    VastaaPoista