Ruokablogilistan kärjessä

tiistai 12. helmikuuta 2013

Hevosen sisäfileetä, mansikka-mozzarellasalaattia, paistetut perunat ja sipuli-sienipaistosta

Hevosenlihakohu on viime päivinä ravistellut Eurooppaa. Vaikka kohun keskipisteessä on valmislasagne, jonka sisältö oli jotain muuta mitä tuoteselosteessa luvattiin eli hevosenlihaa naudanlihan sijaan, on suhtautuminen hevosenlihaan meillä vieläkin kummallinen. Tunteet tulevat ymmärrettävästi pintaan jos oma lemmikki leikataankin pihveiksi pöytään, mutta kumpi oikeasti on parempi vaihtoehto, se että hevonen päätyy teurasjätteeksi vai se, että sen murea ja vähärasvainen liha hyödynnetään pihveinä ja muina lihasta saatavina herkkuina?
Suomessa on arviolta parisenkymmentä pienteurastamoa joissa hevosia ylipäätään otetaan vastaan. Jos arvostus hevosta kohtaan olisi esim. Ranskan tai Italian tasolla, tilanne saattaisi olla hyvinkin toisenlainen. Siellä hevosen sisäfile on gourmet-osaston herkkua. Pienen pohdinnan jälkeen hevosenliha on kuitenkin aika eettistä lihaa.
Mun setä on yksi näistä pienteurastajista ja hänen kauttaan olen päässyt hevosenlihaan käsiksi monellakin tapaa. Alla yksi helppo resepti jolla saat epäilyksen muurit murtumaan. Edessä saattaa olla vain yksi ongelma, sisäfilettä ei ikävä kyllä ihan jokaiselta lihatiskiltä löydä..

Hevosen sisäfilettä
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Valkosipulia
Rosmariinia
Perunoita
Mansikkaa
Salaattia
Mozzarellajuustoa
Siitakesieniä
Pekonia
Kermaa

Mausta fileet ja laita ne astiaan. Hiero päälle pilkottua valkosipulia, pari rosmariinin oksaa ja lorauta reilusti oliiviöljyä. Anna marinoitua pari tuntia. Keitä perunat ja anna jäähtyä. Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Paista rasvassa hyvä väri pintaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista sipulit ja siitakesienet pannulla ja mausta. Sekaan voit lisätä myös tilkan kermaa. Tee salaatti ja bon appetit!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti