Popchef ja Hardy´s etsivät syksyn aikana viinilähettilästä
Hardy´sin perinteikkäälle viinitilalle Australiaan. Kuka on tuo onnekas ja minkälaisia
kuulumisia toiselta puolelta maailmaa saadaan, selviää keväällä.
Thomas Hardy
perusti viinitilansa yli 150 vuotta sitten ja tänä päivänä perintöä viedään
eteenpäin jo kuudennessa sukupolvessa. Koska perinteet ovat Hardy´sin
viinitilalla tärkeässä roolissa ja tietotaitoa on siirretty isältä pojalle,
innostuimme listaamaan Radio Suomipopin kuulijoiden avustuksella suosituimpia
suomalaisia perinneruokia. Ehdotuksia saatiin piimäjuustosta, läskisoosin
kautta kalakukkoon, mutta terävin kärki erottui joukosta. Popchefin tehtävänä
oli tehdä kolmesta eniten ääniä saaneesta reseptistä päivitetyt versiot ja
mikäli mahdollista, pienellä australialaisella twistillä.
Kolmanneksi eniten ääniä sai
hernekeitto, jonka juuret löytyvät antiikin Kreikasta. Vuosisatojen
aikana se on valloittanut maailman aika laajalti ja siitä on tullut
universaalia perinneruokaa. Australiassa hernekeiton kanssa tarjoillaan usein
australialaista lihapiirakkaa.
Alla Popchefin päivitetty näkemys combosta.
Australialainen lihapiirakka
400 g Jauhelihaa
300 g Tomaattimurskaa
2 salottisipulia
2 rkl Worchesterkastiketta
Lehtitaikinaa
2 dl Lihalientä
2 rkl Maissitärkkelystä
1 Muna
Nosta lehtitaikina sulamaan. Pilko sipuli ja kuullota pannulla
voissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Kaada joukkoon lihaliemi,
worchesterkastike, tomaattimurska ja maissitärkkelys. Keittele hetki kasaan.
Jätä jäähtymään. Jauhelihaseos saa olla aika jämäkkää.
Kauli lehtitaikinaa hieman ohuemmaksi. Voitele pienet
piirakkavuoat ja vuoraa pohja ja reunat taikinalla. Lusikoi jauhelihaseosta
pohjalle. Voitele taikinan reunat munalla ja leikkaa taikinasta kansi päälle. Painele
kannen päälle haarukalla tai veitsellä ilmareiät. Voitele lopuksi vielä näkyvissä
oleva taikina. Paista uunissa 220 asteessa n. 15 min.
Viinisuositus: Hardys Stamp Shiraz Cabernet 8,98 €
Viinisuositus: Hardys Stamp Shiraz Cabernet 8,98 €
Popchefin tuunattu hernesosekeitto
2 pussia
pakasteherneitä (400 g)
1 pieni
sipuli
1 rkl voita
4 dl
kasvis- tai kanalientä
suolaa
sokeria
mustapippuria
0.5 pnt Basilikaa
1 prk Ranskankermaa
2 tl
sitruunamehua
Herneenversoa
Maitovaahtoa
Leikkaa
sipuli ja kuullota kattilan pohjalla voissa. Lisää joukkoon kasvisliemi ja
keitä muutama minuutti. Lisää herneet ja keittele n. 5 minuuttia, Kunnes
herneet ovat sulaneet ala soseuttamaan keiton samalla kypsyessä. Mausta keitto
ja lisää Ranskankerma joukkoon. Anna läämetä vielä hetki ja poraa
sauvasekoittimella sileäksi. Korsitele vaahdotetulla maidolla ja
herneenversolla. Voit halutessasi paistaa myös pekonia rapeaksi ja silputa
päälle.
Viinisuositus: Hardys Stamp Chardonnay Semillon 8,98 €
Viinisuositus: Hardys Stamp Chardonnay Semillon 8,98 €
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti