Popchef ja Hardy´s etsivät syksyn aikana viinilähettilästä
Hardy´sin perinteikkäälle viinitilalle Australiaan. Thomas Hardy perusti
viinitilansa yli 150 vuotta sitten ja tänä päivänä perintöä viedään eteenpäin
jo kuudennessa sukupolvessa. Koska perinteet ovat Hardy´sin viinitilalla
tärkeässä roolissa ja tietotaitoa on siirretty isältä pojalle, innostuimme
keräämään Suomipopin kuulijoiden avustuksella suosituimpia suomalaisia
perinneruokia. Ehdotuksia saatiin piimäjuustosta, läskisoosin kautta
kalakukkoon, mutta terävin kärki erottui joukosta. Popchefin tehtävänä oli
tehdä kolmesta eniten ääniä saaneesta reseptistä päivitetyt versiot ja mikäli
mahdollista pienellä australialaisella twistillä.
Eniten ääniä sai Karjalanpaisti! Nimikin jo kertoo mistä
herkku on kotoisin. Monilla nimillä kutsuttu paisti sai karjala –etuliitteen levitessään
sotien jälkeen evakkojen mukana koko maahan. 1950 –luvulla karjalanpaisti oli
suosittua tarjottavaa, kun evakot järjestivät kylä- ja heimojuhliaan.
Perusohjeesta liikkuu useita erilaisia muunnelmia. Popchefin näkemys
suomalaisten suosikkiperinneruoasta alla:
Karjalanpaisti a´la Popchef
500 g Naudan ulkopaistia
500 g Porsaan kassleria
300 g Lampaan potkaa
2 Porkkanaa
2 Palsternakkaa
2 Sipulia
Suolaa
Maustepippuria
2 Laakerinlehteä
Rypsiöljyä
Voita
Timjamia
Salvian lehtiä
Kuutioi lihat reiluhkon kokoisiksi paloiksi. Ripottele
suolaa päälle. Kuutioi myös kasvikset valmiiksi. Ruskista lihat rypsiöljyssä ja
voissa kauttaaltaan padassa. Lisää kasvikset mukaan ja sekoita. Kaada vettä
pataan niin että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna kiehua hetki. Kaavi pintaan
nouseva sakka ja vaahto pois, jotta liemestä tulee kirkas. Lisää joukkoon
muutama kokonainen maustepippuri ja laakerinlehdet. Jätä muhimaan kannen alle
miedolla lämmöllä 3-4 tunniksi. Sekoita välillä ja tarkista nesteet. Lisää
vettä tarvittaessa. Heitä loppuvaiheessa hieman timjamia ja muutama salvian
lehti sekaan. Tarkista lopuksi suola.
Puikulaperuna- ja
maa-artisokkamuusi
500 g Maa-artisokkaa
800 g Lapin puikulaperunaa
suolaa
50 g voita
1 dl maitoa
Kuori perunat ja maa-artisokat. Keitä kypsäksi. Kaada vesi
pois. Lisää voi ja suola. Lämmitä maito mikrossa ja lisää pikkuhiljaa joukkoon.
Poraa vatkaimella kuohkeaksi.
Viinisuositus: Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot 9,98 €
Viinisuositus: Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot 9,98 €
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti