Tällä viikolla Nelosella nähtiin radiojuontajien Neljän
tähden illallinen –jaksot ja oli suuri ilo olla mukana. Itselleni tämä oli
toinen kerta, sillä jo ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella sain kokkailla
menemään. Keväällä tuli pyyntö jälleen mukaan ja kun samalle viikolle illallispöytään olivat tulossa tutut nimet sekä rakkaat työkaverit, niin eihän siitä voinut kieltäytyä. Radio Rockin
Korporaation Harri Moisio on työkaveri jo lähes 20:n vuoden takaa. Rakel Liekki
oli kuvausten aikana vielä Metro FM:n iltapäivässä ja hän oli käytännössä
seinän takana töissä joka päivä. Susanna Laineen kanssa on puolestaan ollut ilo
tehdä Suomipopin iltapäivää jo kohta vuoden päivät. Ruoka oli koko viikon
herkullista, juomat eivät jääneet juomatta ja jutut pysyivät levottomina.
Tässä
vielä omat reseptini kokonaisuudessaan.
Saaristolaisleipää,
siikatartar, siianmätiä ja smetanaa
1 siikafilee
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl merisuolaa
ruohosipulia tai tilliä
valkopippuria
1 tl sokeria
Suolaa siikafilee ja anna maustua jääkaapissa vähintään
neljä tuntia. Leikkaa filee pieniksi kuutioiksi, mausta sitruunamehulla,
sokerilla ja valkopippurilla. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Stanssaa
muotilla tartarmuotoon ja tarjoile mädin ja smetanan kanssa.
Saaristolaisleipä
3 teflon
leipävuokaa
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoa
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa
voiteluun
siirappivettä 1/3
Lämmitä piimä
kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi. Anna
taikinan nousta 1½ tuntia liinan alla.
Voitele leipävuoat
ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä 160 asteisessa uunissa 2 tuntia. Voitele
leipiä paiston puolessa välissä siirappivedellä.
Kumoa kypsät
leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä.
Leivät ovat
parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Poron sisäfile, maaartisokkapyree, paahdetut kasvikset ja karpalokastike.
1 poron sisäfile / nuppi
Oliiviöljyä
Rosmariinia
Mustapippuria
Suolaa
Sulata fileet. Laita
vuokaan ja pippuroi. Lisää oliiviöljyä ja hiero rosmariinia pintaan. Anna
marinoitua pari tuntia. Ota huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen
paistamista. Lisää suola vasta pannulla. Paista kuumalla pannulla n. 3
minuuttia per puoli. Anna vetäytyä folion sisällä reilut viisi minuuttia.
Maa-artisokkapyree:
500 g maa-artisokkaa
2-3 kiinteää perunaa
suolaa
60 g voita
2 dl maitoa
Kuori maa-artisokat ja
perunat. Viipaloi keskenään saman kokoisiksi paloiksi ja keitä kypsäksi. Kaada
vesi pois. Lämmitä maito ja lisää siihen sulanut voi. Lisää seosta pikkuhiljaa
maa-artisokkien ja perunoiden sekaan samalla kun poraat sauvasekoittimella
pyreeksi. Pyreen tulee olla samettista ja kuohkeaa. Mausta suolalla.
Karpalokastike:
2 pientä salottisipulia
pieni pala voita
n.80 g karpaloita
0,5 dl
balsamiviinietikkaa
6 dl demi glacea
suolaa, mustapippuria,
sokeria
Pilko salotit ja
freesaa niitä hetki voissa kattilassa. Lisää karpalot ja jatka freesausta vielä
hetki. Lisää balsamiviinietikka ja demi glace. Keitä 5 min. Siivilöi kastike
toiseen kattilaan ja puserra siivilän läpi se mitä siivilän läpi menee. Jatka
keittämistä hetki jotta kastike hieman sakenee. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja riittävällä määrällä sokeria ettei kastike maistu karvaalta.
Paahdetut kasvikset:
Lanttua
Porkkanaa
Varsiselleriä
Sipulia
Hunajaa
Suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä
Pilko kasvikset
pieniksi kuutioiksi. Laita vuokaan ja lisää loput ainekset oman maun mukaan ja
sekoita. Heitä vuoka uuniin. 175 astetta ja 30-40 minuuttia, niin että
kasvikset vähän pehmenevät. Käytä kasvikset vielä kuumalla pannulla hieman
ennen tarjoilua ja nappaa niihin paahteinen pinta.
Maailman parhaat browniet
200g tummaa suklaata
2,5 dl sokeria
200g voita
1 tl vaniljasokeria
5 kpl munaa
1,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kaakaojauhetta (Van Houten)
Voitele ja jauhota 20 x 30 cm vuoka. Sulata suklaa joko
mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä. Anna jäähtyä hetki. Mittaa
kulhoon sokeri, sulanut voi ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Vatkaa munat
yksitellen mukaan ja lopuksi lisää sulatettu suklaa. Sekoita keskenään
vehnäjauho ja kaakaojauhe, lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina
vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla n. Puoli tuntia. Brownie
saa olla keskeltä hieman kostea.
Brownie on mitä parhain kaveri vaniljajäätelölle ja
vadelmamelballe
Vadelmamelba
200g vadelmia
2 rkl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
Poraa vadelmat, tomusokeri ja sitruunamehu
sauvaskoittimella tasaiseksi massaksi. Painele seos siivilän läpi niin että
siemenet jäävät siivilään. Ulkomaisia vadelmia käyttäessäsi kannattaa kuumentaa
niitä ensin pari minuuttia kiehuvassa vedessä. Säästä muutama vadelma
koristeluun. Viimeistele annos parilla mintunlehdellä ja marenkimuruilla.
Katsoin ohjelman ja aion kokeilla ohjeillasi ainakin brownit, ehkä koko menun, koska se on niin HYVÄ.
VastaaPoistaSuosittelen! Jos teet koko menun kannattaa saaristolaisleipä tehdä ennakkoon. Se on parhaimmillaan vasta 2-3 päivää paistamisesta
PoistaMoi,
PoistaViime perjantaina valmistin ateriakokonaisuutesi pl. karpalokastike, jonka tein eri ohjeella. En löytänyt demi-glacea, joten valmistin kastikkeen karpaloista ja punaviinistä. Hyvää tuli.
Vieraat olivat otettuja ja myös itse olin oikein tyytyväinen lopputulokseen, joten kiitokset sinulle hyvista ohjeista!
Kiitos palautteesta ja hienoa että keräsit pisteet kotiin!
PoistaHyviä kokkauksia jatkossakin
Ensiviikon lauantai menu
VastaaPoistaKiitos Sami pulled pork -reseptistä!
VastaaPoistamoi! miten saaristolaisleipä kannattaa säilyttää tuo 2-3 päivää? Pussissa/kylmässä/huoneenlämmössä?
VastaaPoistaEsim. leipäpusissa ja jääkaapissa. Jääkaapissa säilytettynä säilyy hyvänä helposti jopa kolme viikkoa.
Poista