Coregonus lavaretus, eli tuttavallisemmin siika on
herkullinen vaihtoehto ruokapöytään sen perinteisen lohen paikalle. Hienon maun
takia siika on myös helppo valmistaa, koska suola, pippuri, voi ja pannu
riittävät. Toki Siiasta on moneksi, mutta yleensä noilla pärjää pitkälle. Kun
kaveriksi pyöräyttää herkullisen ja täyttävän sitruunarisoton ja kruunaa setin
muhennetulla pinaatilla, on käsillä kokonaisuus jolla hurmaat vaativammankin
ruokailijan.
1 siikafilee / ruokailija
suolaa
valkopippruria
2 salottisipulia
75 g voita
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
1 sitruuna
1 rosmariinin oksa
1 munankeltuainen
1 dl raastettua parmesaania (vähän myös risoton pinnalle)
4 rkl kermaa
suolaa
valkopippuria
Pilko salottisipulit pieneksi silpuksi. Lisää kattilaan öljy
ja puolet voista. Freesaa sipulit, jonka jälkeen lisää riisi. Sekoita hyvin,
niin että kaikki riisit imevät osansa rasvasta. Kuumenna toisessa kattilassa
kasvisliemi ja pidä se kiehuvana.
Kaada yksi kauhallinen kerrallaan riisien joukkoon, sekoita
ja anna imeytyä miedolla lämmöllä. Hämmennä välillä ja jatka tätä kunnes riisi
on kypsynyt pehmeäksi.
Sekoita kulhossa munankeltuainen, raastettu sitruunan kuori,
sitruunan mehu, raastettu parmesaani, kerma ja pippuri. Lisää seos ja loput
voista risottoon hetkeä ennen tarjoilua. Tarkista lopuksi suola.
Risoton tulee muistuttaa löysää riisipuuroa, joten älä keitä
sitä liian kuivaksi. Raasta valmiin risoton päälle parmesaania.
Leikkaa siikafileet annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi
kevyesti ennen kuin aloitat risoton valmistuksen. Kun olet lisännyt risottoon
viimeisen kauhallisen kasvislientä kuumenna pannu ja paista fileet voissa.
Ensin nahkapuoli alaspäin, niin että pinta muuttuu rapeaksi ja sen jälkeen toiselta
puolelta pari minuuttia.
Ajoitus on tärkeä, ettei risotto pääse kuivumaan.
Muhennettu pinaatti
100 g babypinaattia
2 salottisipulia
0,5 dl valkoviiiniä
0,5 dl kermaa
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
valkopippuria
Freesaa hakattu sipuli kattilassa tai kasarissa ja lisää
pinaatti, valkoviini, valkoviinietikka ja kerma. Mausta ja hauduta miedolla
lämmöllä n. 10 minuuttia, jotta neste vähän haihtuu.
Risotot on niiiiin hyviä. Kunhan päästään suppilovahveroaikaan, niin meillä on risottoa tämän tästä.
VastaaPoistaTaivaallisen hyvännäköistä ruokaa! Ja maistuu varmaan vielä paremmalle mitä näyttää :) Nam!
VastaaPoista