Mulla
oli pikkupoikana suuri ilo ja kunnia viettää kaikki kesät Pohjois-Karjalassa
mummoni perinneherkkujen äärellä. Sultsinat, vatruskat, karjalanpiirakat,
karjalanpaistit ja monet muut klassikot olivat aina odottamassa, kun kesälomat
alkoivat. Yksi oli ylitse muiden eikä sitä herkkua kauppojen hyllyiltä ikävä
kyllä saa. Oman mummon tekemä lihakukko menee heittämällä omalle all time
suosikkiruoat top 3 listalle!
Savolaiset
ovat onnistuneet brändäämään kalakukon niin, että se tunnetaan ympäri suomen,
mutta jostain syystä pohjoiskarjalaiset eivät ole lihakukolla onnistuneet
samaan.
Legendan
mukaan lihakukkoja leivottiin ennen vanhaan reissuevääksi, kun talon miehet
lähtivät savottaan. Reppuun pakattiin pullo maitoa ja emännän leipoma kukko.
Lihakukko oli mitä mainion ja helpoin eväs, sillä siinä yhdistyvät hyvä leipä
ja lihat samassa paketissa.
Oma mummoni jaksaa edelleen leipoa lihakukon
odottamaan, kun siellä suunnalla tulee vierailtua. Koska nykyään näitä
vierailuja tulee tehtyä harvemmin, halusin ottaa reseptin talteen ja pitää
huolen siitä, että voin palata lapsuuteni makumaailmaan aina halutessani. Ikävä
kyllä totuus on kuitenkin, että eihän se ihan samalta maistu kuin mummolan
vanhassa leivinuunissa leivottu.
Voita kylkeen, lasi maitoa ja bon appetit!
Voita kylkeen, lasi maitoa ja bon appetit!
Vanha
taikinajuuri 150-350 g
1L
vettä
½
pala hiivaa
Ruisjauhoja
2/3
Karkeita
vehnäjauhoja 1/3
1 rkl suolaa
vähän
reilu kilo naudan - ja sian ulko- tai sisäpaistia
n.
1 dl riisiä
Suolaa
Mustapippuria
Taikina
leivotaan leipätaikinan tavoin (kohotetaan) ja kaulitaan n 1,5 cm paksuiseksi.
Pohjalle lisätään riisiä.
Lihat
pilkotaan sopiviksi paloiksi. Puolet sikaa, puolet nautaa.
Levitä
lihat taikinalevylle riisien päälle. Mausta lihat
Sulje
kuori, vettä apuna käyttäen ja laita heti uuniin.
Paista
alkuun 250 asteessa n. 10 min ja sen jälkeen 1,5 tuntia 160 asteessa.
Voitele
valmis kukko voilla ja pakkaa tiiviisti voipaperiin ja folioon. Hauduta pakettia
liinaan käärittynä 3-4 tuntia.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOnko tuo riisi kukon "itkemisen" takia? Tein ensimmäisen lanttukukkoni viikko sitten ja oli hyvää. Seuraavaksi lihakukkoa vääntämään. Joensuusta Kuopioon muuttaneena voin vain todeta ettei täällä lanttu- ja lihakukkoja tahdo löytää mistään.
VastaaPoistaJuurikin sitä "itkemistä" varten. Mehukkuus säilyy pitkälti riisien ansiosta
VastaaPoistaKiitos reseptistä, nyt on testattu ja kuorikin onnistui! Tein hiukan omanlaisen version eli lisäsin vaan joukkoon hieman esikeitettyjä kasviksia (porkkanaa ja lanttua) ja sipulia. Ja oli kyllä tosi hyvää! :)
VastaaPoista