Nopeasti en
keksi kovinkaan montaa muuta yhtä palkitsevaa ruokapöydän kruunua, kuin itse
tehty leipä. Nostatuksineen ja kypsymisineen se vaati toki muutaman tunnin,
mutta samalla voit tehdä kaiken muun valmiiksi.
Saaristolaisleipä on leipä,
jonka leivon aina mielummin itse. Kauppojen valikoima on ensinnäkin aika
vaatimaton, eikä maku ei yllä lähellekään itse leivotun tasolle. Velipojalta
napattu resepti on yksinkertainen, mutta lopputulos vetää hiljaiseksi. Samalla
reseptillä leivottua leipää saa Turusta ravintolalaiva Cindysta (www.cindy.fi),
jossa broidi on keittiömestarina.
3 teflon
leipävuokaa
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl
siirappia
3 dl
kaljamaltaita
3 dl
vehnäleseitä
3 dl
ruisjauhoa
1 rkl
suolaa
10 dl
vehnäjauhoa
voiteluun
siirappivettä 1/3
Lämmitä
piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi.
Anna taikinan nousta 1½ tuntia liinan alla.
Voitele
leipävuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä 160 asteisessa uunissa 2
tuntia. Voitele leipiä paiston puolessa välissä siirappivedellä.
Kumoa
kypsät leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä.
Leivät ovat
parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Maa-artisokkakeitto
4:lle
n.
500 g maa-artisokkaa
n.
200 g soseperunaa
2-3
salottisipulia
kasvisliemikuutio
n.
1,5 dl kuohukermaa
suolaa,
mustapippuria
voita
Kuori
maa-artisokat huolellisesti ja paloittele. Leikkaa perunat ja sipulit muutamaan
osaan ja kuullota kaikkia kevyesti voissa. Lisää vettä niin että ne juuri
peittyvät ja keitä aivan kypsäksi. Lisää kasvisliemikuutio ja mausta suolalla
ja mustapippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella hienoksi. Lisää kerma ja
keitä muutama minuutti. Lisää nokare voita, poraa vielä kerran
sauvasekoittimella ja tarkista suola.
eikö maa-artisokissa se maku ole parhaimmillaan juuri siinä kuoressa?
VastaaPoista