Ruokablogilistan kärjessä

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Ragú ja itse tehty tuorepasta


Perinteinen jauhelihakastike taitaa olla edelleen suosituinta suomalaista kotiruokaa. Helposta ja nopeasta kaverista esim. spagettille löytyy yhtä paljon variaatioita kuin on kokkejakin. Jos haluat monin verroin maukkaamman version aiheesta, kannattaa suunnata katseet italiaan, varata reilusti aikaa ja kokeilla sikäläisten isoäitien näkemystä lihakastikkeesta.

Ragú on italialaisten bolognese ja siihen suhtaudutaan suurella kunnioituksella. Kokkaaminen ei sinällään ole yhtään vaikeampaa, mutta sitä haudutellaan rauhassa ja rakkaudella. Ragú on loistava ruoka lapsiperheille. Kun teet kunnon satsin, riittää siitä useammallekin päivälle. Maku melkeinpä vain paranee pari seuraavaa päivää. Ragúa moni pitää myös lohturuokien kunkkuna. Koska kastikkeen muhiminen nappaa aikaa, on tässä kohtaa viimeistään hyvä ottaa myös pastan tekeminen haltuun.

Ragú  

250 g nautaa (jauhettuna)
250 g possua (jauhettuna)
2 tuoremakkaraa (itse valitsin Wotkinsin Choritzo Corleonen)
1 pnt persiljaa pilkottuna
kourallinen basilikaa pilkottuna
1 porkkana
1 sipuli
1 varsiselleri
2 valkosipulin kynttä
1 dl valkoviiniä
500 g tomaattimurskaa
3 rkl balsamicoa
1 rkl tomaattipyreetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Kuullota sipulit öljyssä. Silppua porkkana ja varsiselleri madollisimman pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle tai pataan. Pyöräytä myllystä muutama kierros suolaa mukaan. Kuullota kasvikset kunnolla pehmeiksi. Vähintään 20 minuuttia.

Lisää jauhelihat ja tuoremakkaroiden (peukalon pään kokoiset) sisukset joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä lihat kypsiksi. Lisää viini ja anna haihtua. Lisää tomaattimurska, persilja, basilika, tomaattipyree ja balsamico ja anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen vähintään tunti. Lisää mustapippuria ja suolaa makusi mukaan. Keitä pasta (al dente) ja sekoita kastike pastan joukkoon. Raasta päälle parmesaania ja nauti! 



Itse tehty tuorepasta

0,5 kg durumvehnäjauhoja
2 kanamunaa
n. 2dl vettä

Tee jauhoista keko pöydälle tai isoon kulhoon. Tee keskelle kuoppa ja riko siihen munat. Aloita sekoittamaan jauhoja pikkuhiljaa munien sekaan. Lisää vettä pieninä annoksina. Taikinan tulee olla sen verran kosteaa, ettei se murene kun siitä irrottaa palan. Vaivaa taikinaan kunnon sitko. Peitä kelmulla ettei taikina kuivu. Jaa taikina neljään osaan ja kauli noin millin paksuiseksi levyksi. Pastakone helpottaa homma huomattavasti ja koneella saat pastasta varmasti tasalaatuista ja paksuista. Keitä runsaassa ja reilusti merisuolalla suolatussa vedessä.
Itse hankin pastakoneeksi Marcato Atlas 150 wellnessin ja paketissa tulee selkeät ohjeet mukana. Lisätietoa koneesta: http://www.heirol.fi/keittiotarvikkeet/pastakoneet/pastakone-atlas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti