Perinteinen
jauhelihakastike taitaa olla edelleen suosituinta suomalaista kotiruokaa.
Helposta ja nopeasta kaverista esim. spagettille löytyy yhtä paljon
variaatioita kuin on kokkejakin. Jos haluat monin verroin maukkaamman version
aiheesta, kannattaa suunnata katseet italiaan, varata reilusti aikaa ja
kokeilla sikäläisten isoäitien näkemystä lihakastikkeesta.
Ragú on
italialaisten bolognese ja siihen suhtaudutaan suurella kunnioituksella.
Kokkaaminen ei sinällään ole yhtään vaikeampaa, mutta sitä haudutellaan
rauhassa ja rakkaudella. Ragú on loistava ruoka lapsiperheille. Kun teet kunnon
satsin, riittää siitä useammallekin päivälle. Maku melkeinpä vain paranee pari
seuraavaa päivää. Ragúa moni pitää myös lohturuokien kunkkuna. Koska kastikkeen
muhiminen nappaa aikaa, on tässä kohtaa viimeistään hyvä ottaa myös pastan
tekeminen haltuun.
Ragú
250
g nautaa (jauhettuna)
250
g possua (jauhettuna)
2
tuoremakkaraa (itse valitsin Wotkinsin Choritzo Corleonen)
1
pnt persiljaa pilkottuna
kourallinen
basilikaa pilkottuna
1
porkkana
1
sipuli
1
varsiselleri
2
valkosipulin kynttä
1
dl valkoviiniä
500
g tomaattimurskaa
3
rkl balsamicoa
1
rkl tomaattipyreetä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Kuullota
sipulit öljyssä. Silppua porkkana ja varsiselleri madollisimman pieniksi
kuutioiksi ja lisää pannulle tai pataan. Pyöräytä myllystä muutama kierros
suolaa mukaan. Kuullota kasvikset kunnolla pehmeiksi. Vähintään 20 minuuttia.
Lisää
jauhelihat ja tuoremakkaroiden (peukalon pään kokoiset) sisukset joukkoon.
Kypsennä miedolla lämmöllä lihat kypsiksi. Lisää viini ja anna haihtua. Lisää
tomaattimurska, persilja, basilika, tomaattipyree ja balsamico ja anna hautua miedolla
lämmöllä välillä sekoittaen vähintään tunti. Lisää mustapippuria ja suolaa
makusi mukaan. Keitä pasta (al dente) ja sekoita kastike pastan joukkoon. Raasta
päälle parmesaania ja nauti!
Itse tehty tuorepasta
0,5
kg durumvehnäjauhoja
2
kanamunaa
n.
2dl vettä
Tee
jauhoista keko pöydälle tai isoon kulhoon. Tee keskelle kuoppa ja riko siihen
munat. Aloita sekoittamaan jauhoja pikkuhiljaa munien sekaan. Lisää vettä
pieninä annoksina. Taikinan tulee olla sen verran kosteaa, ettei se murene kun
siitä irrottaa palan. Vaivaa taikinaan kunnon sitko. Peitä kelmulla ettei
taikina kuivu. Jaa taikina neljään osaan ja kauli noin millin paksuiseksi
levyksi. Pastakone helpottaa homma huomattavasti ja koneella saat pastasta
varmasti tasalaatuista ja paksuista. Keitä runsaassa ja reilusti merisuolalla suolatussa vedessä.
Itse hankin pastakoneeksi Marcato Atlas
150 wellnessin ja paketissa tulee selkeät ohjeet mukana. Lisätietoa koneesta: http://www.heirol.fi/keittiotarvikkeet/pastakoneet/pastakone-atlas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti