Syksyisin
Suomen luonto on varsinainen kulinaristin aarreaitta. Sienien ja marjojen
lisäksi metsästäjille avautuu mahdollisuus kerätä pakastin täyteen
riistaherkkuja metsälinnuista suurempiin nisäkkäisiin. Jos omasta taskusta tai
lähipiiristä ei metsästyskorttia löydy, voi avun tuoda hyvin varustellut
lihatiskit tai kauppahallit. Tosin esim. sorsa on villinä luonnosta
metsästettynä lihoiltaan ihan eri tasoa, kuin kauppojen tiskeiltä saatavat
tarhatut siskot ja veljet. Lihapitoisuus on aivan toista.
Itseltäni
ei korttia, eikä taitoja metsästykseen löydy, mutta vaimoni veli on innokas
metsälläkävijä. Olemme jo muutaman vuoden ajan päässet keskimäärin kerran
vuodessa tyhjentämään heidän pakastintaan ja hyvin usein pöytään on päätynyt
juurikin sorsaa. Tällä kertaa tehtiin lisäksi hirven sisäpaistista taivaallisen
hyviä pihvejä, mutta tässä erinomainen resepti sorsalle.
Sorsa:
4
kpl rintafileetä
4
kpl koipipalaa
4
kpl siipipalaa
2
prk smetanaa
1
dl kermaa
3
rkl soijakastiketta
2
rkl balsaminiviinietikkaa
2
rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Ruskista
sorsan koipi- ja siipipalat voissa pannulla. Sekoita smetana, kerma ja soijakastike
keskenään ja lisää pataan. Lisää suola pippuri. Anna muhia miedolla lämmöllä
koipi- ja siipipalojen kanssa n. 30 minuuttia. 15 minuutin kohdalla lisää
joukkoon balsamiviinietikka ja mustaherukkahyytelö.
Paista
rintafileitä kuumalla pannulla n. 2-3 minuuttia / puoli niin, että ne saavat
kauniin paistopinnan. Fileen tulee olla sisältä rosee. Lisää fileet pataan
vetäytymään n. kymmeneksi minuutiksi.
Bataattifondant:
2
bataattia
voita
paistamiseen
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
lihalientä
valkosipulia
karpalohyytelöä
Kuori
bataatit ja leikkaa niistä n. 3 cm kantiltaan olevia tasaisia noppia. Paista
voissa pannulla jokaiselta puolelta niin että ne hieman ruskistuvat. Laita
bataattinopat uunivuokaan ja lisää mausteet. Lisää oliiviöljyä ja lihalientä
50/50 niin että bataatit puoliksi peittyvät. Kypsennä 200 asteisessa uunissa
10-15 minuuttia. Koita piikillä tai veitsellä että ovat juuri ja juuri kypsiä.
Lautasella kruunaa nopat pienellä karpalohyytelönokareella.
Paahdetut kasvikset:
Porkkanaa
Lanttua
Varsiselleriä
Sipulia
Oliiviöljyä
Hunajaa
Salviaa
Suolaa
Mustapippuria
Leikkaa
kasvikset pieniksi kuutioiksi ja laita uunivuokaan. Lisää joukkoon reilusti
oliiviöljyä ja hunajaa oman maun mukaan. Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria
ja heitä joukkoon muutama salvian lehti. Sekoita kevyesti. Kypsennä 175
asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia niin että kasvikset vähän pehmenevät. Ota
kasviksiin kaunis paistopinta kuumalla pannulla ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti