Pulled pork eli revitty possu tehdään yleensä porsaan
lavasta tai kasslerista. Ideana on kypsyttää liha hitaasti niin mureaksi, että
sen saa revittyä haarukalla palasiksi. Syksyn ja sadepäivien astuessa
kuvioihin, on Pulled pork mitä mainioin viikonloppuruoka. Vaikka herkun
valmistaminen vie reilusti aikaa, valmistuu se kuin itsestään ja samalla voit
keskittyä joko muiden tykötarpeiden tekemiseen tai ruokahalun kasvattamiseen.
Yleensä Pulled pork tarjoillaan hampurilaissämpylän välissä, mutta toki siitä
on moneen muuhunkin. Tällä kertaa korvasin sämpylän oliivifocaccialla ja
kaveriksi tein tutun coleslawn sekä itse tehdyt rapeat ranut. Kokonaisuus nousi
välittömästi meidän perheen suosikkien listalle.
1-1,5 kg
kassleria
1 dl fariinisokeria
1 rkl Dijon-sinappia
2 tl chilijauhetta
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
1,5 dl tummaa lager-olutta
1 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl bbq-kastiketta
Tee marinadi kulhossa sekoittamalla ainekset keskenään. Nosta
liha muovipussiin ja kaada marinadi sekaan. Sulje pussi tiiviiksi, nosta se
kulhossa jääkaappiin ja anna marinoitua yön yli. Ota liha huoneen lämpöön
vähintään tuntia ennen uuniin laittoa. Nosta liha uunivuokaan, pyöräytä
myllystä mustapippuria ja suolaa pinnalle. Kaada marinadi vuoan pohjalle.
Työnnä paistomittari lihan keskelle ja paista 130 asteisessa uunissa kunnes
mittari näyttää 93 astetta. Riippuen lihan koosta, tämä voi viedä helpostikin
6-7 tuntia. Valele kypsennyksen aikana lusikalla muutama kerta marinadia lihan päälle.
Ota kypsä liha uunista folion alle vetäytymään n. puoleksi tunniksi. Revi liha
haarukalla kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua. Viimeistele bbq-kastikkeella.
Oliivifocaccia
4 dl vettä
50g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviölyä
Lisäksi
4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
kivettömiä oliiveja
Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Sekoita
joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhoista.
Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Jätä
taikina kohoamaan liinan alle n. puoleksi tunniksi. Voitele uunivuoka (20x30cm)
oliiviöljyllä. Levitä taikina vuokaan tasaisesti ja sivele leivän pintaan
oliiviöljyä. Anna kohota liinan alla vielä n. 20 minuuttia. Ripottele pinnalle
tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Lohko oliivit siivuiksi
ja painele niitä tasaisesti leivän pinnalle. Paista 225 asteisessa uunissa n.
30 minuuttia. Focaccia on valmis kun pinta on rapea ja kullanruskea.
Itse tehdyt ranskalaiset
n. 1 kg suuria kiinteitä perunoita
oliiviöljyä
50 g voita
3 valkosipulinkynttä
rosmariinia
timjamia
sormisuolaa
Kuori perunat ja suikaloi ne ranskalaiseen muotoon. Laita
perunatikut kylmään veteen 15 minuutiksi likoamaan ja nosta sen jälkeen
talouspaperin päälle kuivumaan. Lisää kulhoon reilusti (n. 2 dl) oliiviöljyä,
pilkottu valkosipuli, rosmariinin ja timjamin lehtiä. Nosta perunatikut kulhoon
ja pyöritä seoksessa hetki. Kaada perunat ja oliiviöljyseos riittävän isoon
vuokaan. Lisää joukkoon voinokareet ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20
minuuttia. Tämän jälkeen nosta pelkät perunat leivinpaperille ja uunipellille.
Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja paista perunoita n. 10-15 minuuttia.
Perunat ovat valmiit kun ne saavat väriä pintaan. Liaää muutama hyppysellinen suolaa
ranujen päälle.
Coleslaw
¼ varhais- tai
valkokaalia
4 porkkanaa
5 rkl
majoneesia
0,5 dl
valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa ja
pippuria
Suikaloi kaali
ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Lisää muut ainekset, mausta suolalla
ja pippurilla. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia tai kunnes
kaali on pehmentynyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti