Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Pulled pork, oliivifocaccia, coleslaw ja itse tehdyt ranskalaiset


Pulled pork eli revitty possu tehdään yleensä porsaan lavasta tai kasslerista. Ideana on kypsyttää liha hitaasti niin mureaksi, että sen saa revittyä haarukalla palasiksi. Syksyn ja sadepäivien astuessa kuvioihin, on Pulled pork mitä mainioin viikonloppuruoka. Vaikka herkun valmistaminen vie reilusti aikaa, valmistuu se kuin itsestään ja samalla voit keskittyä joko muiden tykötarpeiden tekemiseen tai ruokahalun kasvattamiseen. Yleensä Pulled pork tarjoillaan hampurilaissämpylän välissä, mutta toki siitä on moneen muuhunkin. Tällä kertaa korvasin sämpylän oliivifocaccialla ja kaveriksi tein tutun coleslawn sekä itse tehdyt rapeat ranut. Kokonaisuus nousi välittömästi meidän perheen suosikkien listalle.

1-1,5 kg kassleria
1 dl fariinisokeria
1 rkl Dijon-sinappia
2 tl chilijauhetta
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
1,5 dl tummaa lager-olutta
1 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl bbq-kastiketta

Tee marinadi kulhossa sekoittamalla ainekset keskenään. Nosta liha muovipussiin ja kaada marinadi sekaan. Sulje pussi tiiviiksi, nosta se kulhossa jääkaappiin ja anna marinoitua yön yli. Ota liha huoneen lämpöön vähintään tuntia ennen uuniin laittoa. Nosta liha uunivuokaan, pyöräytä myllystä mustapippuria ja suolaa pinnalle. Kaada marinadi vuoan pohjalle. Työnnä paistomittari lihan keskelle ja paista 130 asteisessa uunissa kunnes mittari näyttää 93 astetta. Riippuen lihan koosta, tämä voi viedä helpostikin 6-7 tuntia. Valele kypsennyksen aikana lusikalla muutama kerta marinadia lihan päälle. Ota kypsä liha uunista folion alle vetäytymään n. puoleksi tunniksi. Revi liha haarukalla kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua. Viimeistele bbq-kastikkeella.

Oliivifocaccia

 4 dl vettä
50g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviölyä

Lisäksi

4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
kivettömiä oliiveja

Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Jätä taikina kohoamaan liinan alle n. puoleksi tunniksi. Voitele uunivuoka (20x30cm) oliiviöljyllä. Levitä taikina vuokaan tasaisesti ja sivele leivän pintaan oliiviöljyä. Anna kohota liinan alla vielä n. 20 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Lohko oliivit siivuiksi ja painele niitä tasaisesti leivän pinnalle. Paista 225 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Focaccia on valmis kun pinta on rapea ja kullanruskea.


Itse tehdyt ranskalaiset

n. 1 kg suuria kiinteitä perunoita
oliiviöljyä
50 g voita
3 valkosipulinkynttä
rosmariinia
timjamia
sormisuolaa

Kuori perunat ja suikaloi ne ranskalaiseen muotoon. Laita perunatikut kylmään veteen 15 minuutiksi likoamaan ja nosta sen jälkeen talouspaperin päälle kuivumaan. Lisää kulhoon reilusti (n. 2 dl) oliiviöljyä, pilkottu valkosipuli, rosmariinin ja timjamin lehtiä. Nosta perunatikut kulhoon ja pyöritä seoksessa hetki. Kaada perunat ja oliiviöljyseos riittävän isoon vuokaan. Lisää joukkoon voinokareet ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tämän jälkeen nosta pelkät perunat leivinpaperille ja uunipellille. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja paista perunoita n. 10-15 minuuttia. Perunat ovat valmiit kun ne saavat väriä pintaan. Liaää muutama hyppysellinen suolaa ranujen päälle.

Coleslaw


¼ varhais- tai valkokaalia
4 porkkanaa
5 rkl majoneesia
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria

Suikaloi kaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Lisää muut ainekset, mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia tai kunnes kaali on pehmentynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti