Ruokablogilistan kärjessä

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Popchefin tuunattu hernesosekeitto ja australialainen lihapiirakka


Popchef ja Hardy´s etsivät syksyn aikana viinilähettilästä Hardy´sin perinteikkäälle viinitilalle Australiaan. Kuka on tuo onnekas ja minkälaisia kuulumisia toiselta puolelta maailmaa saadaan, selviää keväällä.
Thomas Hardy perusti viinitilansa yli 150 vuotta sitten ja tänä päivänä perintöä viedään eteenpäin jo kuudennessa sukupolvessa. Koska perinteet ovat Hardy´sin viinitilalla tärkeässä roolissa ja tietotaitoa on siirretty isältä pojalle, innostuimme listaamaan Radio Suomipopin kuulijoiden avustuksella suosituimpia suomalaisia perinneruokia. Ehdotuksia saatiin piimäjuustosta, läskisoosin kautta kalakukkoon, mutta terävin kärki erottui joukosta. Popchefin tehtävänä oli tehdä kolmesta eniten ääniä saaneesta reseptistä päivitetyt versiot ja mikäli mahdollista, pienellä australialaisella twistillä. 
Kolmanneksi eniten ääniä sai hernekeitto, jonka juuret löytyvät antiikin Kreikasta. Vuosisatojen aikana se on valloittanut maailman aika laajalti ja siitä on tullut universaalia perinneruokaa. Australiassa hernekeiton kanssa tarjoillaan usein australialaista lihapiirakkaa.  Alla Popchefin päivitetty näkemys combosta.

Australialainen lihapiirakka

400 g Jauhelihaa
300 g Tomaattimurskaa
2 salottisipulia
2 rkl Worchesterkastiketta
Lehtitaikinaa
2 dl Lihalientä
2 rkl Maissitärkkelystä
1 Muna

Nosta lehtitaikina sulamaan. Pilko sipuli ja kuullota pannulla voissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Kaada joukkoon lihaliemi, worchesterkastike, tomaattimurska ja maissitärkkelys. Keittele hetki kasaan. Jätä jäähtymään. Jauhelihaseos saa olla aika jämäkkää.
Kauli lehtitaikinaa hieman ohuemmaksi. Voitele pienet piirakkavuoat ja vuoraa pohja ja reunat taikinalla. Lusikoi jauhelihaseosta pohjalle. Voitele taikinan reunat munalla ja leikkaa taikinasta kansi päälle. Painele kannen päälle haarukalla tai veitsellä ilmareiät. Voitele lopuksi vielä näkyvissä oleva taikina. Paista uunissa 220 asteessa n. 15 min.

Viinisuositus: Hardys Stamp Shiraz Cabernet 8,98 €


Popchefin tuunattu hernesosekeitto

2 pussia pakasteherneitä (400 g)
1 pieni sipuli
1 rkl voita
4 dl kasvis- tai kanalientä
suolaa
sokeria
mustapippuria
0.5 pnt Basilikaa
1 prk Ranskankermaa
2 tl sitruunamehua
Herneenversoa
Maitovaahtoa

Leikkaa sipuli ja kuullota kattilan pohjalla voissa. Lisää joukkoon kasvisliemi ja keitä muutama minuutti. Lisää herneet ja keittele n. 5 minuuttia, Kunnes herneet ovat sulaneet ala soseuttamaan keiton samalla kypsyessä. Mausta keitto ja lisää Ranskankerma joukkoon. Anna läämetä vielä hetki ja poraa sauvasekoittimella sileäksi. Korsitele vaahdotetulla maidolla ja herneenversolla. Voit halutessasi paistaa myös pekonia rapeaksi ja silputa päälle.

Viinisuositus: Hardys Stamp Chardonnay Semillon 8,98 €


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti