Ruokablogilistan kärjessä

perjantai 3. tammikuuta 2014

Karjalanpaisti a´la Popchef


Popchef ja Hardy´s etsivät syksyn aikana viinilähettilästä Hardy´sin perinteikkäälle viinitilalle Australiaan. Thomas Hardy perusti viinitilansa yli 150 vuotta sitten ja tänä päivänä perintöä viedään eteenpäin jo kuudennessa sukupolvessa. Koska perinteet ovat Hardy´sin viinitilalla tärkeässä roolissa ja tietotaitoa on siirretty isältä pojalle, innostuimme keräämään Suomipopin kuulijoiden avustuksella suosituimpia suomalaisia perinneruokia. Ehdotuksia saatiin piimäjuustosta, läskisoosin kautta kalakukkoon, mutta terävin kärki erottui joukosta. Popchefin tehtävänä oli tehdä kolmesta eniten ääniä saaneesta reseptistä päivitetyt versiot ja mikäli mahdollista pienellä australialaisella twistillä.

Eniten ääniä sai Karjalanpaisti! Nimikin jo kertoo mistä herkku on kotoisin. Monilla nimillä kutsuttu paisti sai karjala –etuliitteen levitessään sotien jälkeen evakkojen mukana koko maahan. 1950 –luvulla karjalanpaisti oli suosittua tarjottavaa, kun evakot järjestivät kylä- ja heimojuhliaan. Perusohjeesta liikkuu useita erilaisia muunnelmia. Popchefin näkemys suomalaisten suosikkiperinneruoasta alla:

Karjalanpaisti a´la Popchef

500 g Naudan ulkopaistia
500 g Porsaan kassleria
300 g Lampaan potkaa
2 Porkkanaa
2 Palsternakkaa
2 Sipulia
Suolaa
Maustepippuria
2 Laakerinlehteä
Rypsiöljyä
Voita
Timjamia
Salvian lehtiä

Kuutioi lihat reiluhkon kokoisiksi paloiksi. Ripottele suolaa päälle. Kuutioi myös kasvikset valmiiksi. Ruskista lihat rypsiöljyssä ja voissa kauttaaltaan padassa. Lisää kasvikset mukaan ja sekoita. Kaada vettä pataan niin että lihat ja kasvikset peittyvät. Anna kiehua hetki. Kaavi pintaan nouseva sakka ja vaahto pois, jotta liemestä tulee kirkas. Lisää joukkoon muutama kokonainen maustepippuri ja laakerinlehdet. Jätä muhimaan kannen alle miedolla lämmöllä 3-4 tunniksi. Sekoita välillä ja tarkista nesteet. Lisää vettä tarvittaessa. Heitä loppuvaiheessa hieman timjamia ja muutama salvian lehti sekaan. Tarkista lopuksi suola.


Puikulaperuna- ja maa-artisokkamuusi

500 g Maa-artisokkaa
800 g Lapin puikulaperunaa
suolaa
50 g voita
1 dl maitoa

Kuori perunat ja maa-artisokat. Keitä kypsäksi. Kaada vesi pois. Lisää voi ja suola. Lämmitä maito mikrossa ja lisää pikkuhiljaa joukkoon. Poraa vatkaimella kuohkeaksi.

Viinisuositus: Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot 9,98 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti