Ruokablogilistan kärjessä

torstai 9. toukokuuta 2013

Venäläistä lohta ja tilli-smetanakastiketta


Lohi alkaa olla monissa perheissä jo niin perus raaka-aineiden listalla, että kotikokin mielikuvitus sen suhteen voi olla välillä koetuksella. Hyvä raaka-aine toimii toki sellaisenaan ja liika muilla mauilla peitteleminen saattaa tuntua jopa syntiseltä. Tutuilla ja turvallisilla elementeillä lohesta saa tehtyä kuitenkin uudenlaisiakin kokonaisuuksia.

Venäläisestä ruokakulttuurista tuttu smetana lienee monille tuttu lohen kumppani ja kyllähän siinä parissa on jotain, joka on match made in heaven.
Omalla kohdallani lohi smetanakastikkeessa oli ensimmäisiä ruokia joita opettelin tekemään, tosin ulkonäkö ja maku on hieman niistä ajoista muuttunut. Onneksi!
Kun aika perinteisistä elementeistä rakentuvan annoksen tuo näyttävästi esille, saa siitä helposti todella juhlavan illallisen. Lasiin vaikka raikasta Rieslingiä, niin alkaa homma olla paketissa!

Venäläiset lohinyytit

600g lohta
suolaa
mustapippuria
4 keskikokoista perunaa
voita
1 punasipuli
0,5 pnt tilliä
1 prk smetanaa

Keitä perunat lähes kypsäksi. Sulata pannulla voi ja kuullota siinä pieneksi pilkottu punasipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon pilkottu tilli ja anna jäähtyä. Leikkaa lohi n. sentin paksuiksi viipaleiksi ja mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Leikkaa perunat pystysuunnassa viipaleiksi, jätä muotoonsa ja nosta leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Kierrä lohiviipaleet perunoiden ympärille. Lisää kuullotettua sipulia nyytin päälle. Laita yksi ruokalusikallinen smetanaa vielä sipuleiden päälle ja kypsennä valmiita lohinyyttejä 200 asteissa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää.

Tilli-smetanakastike

Loput smetanat
Suolaa
Mustapippuria
2 tl hunajaa
kourallinen tilliä

Laita loput smetanat kattilaan. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Kiehauta siten, että kastike hieman sakenee. Lisää tilli vasta juuri ennen tarjoilua. Valuta kastiketta lautasille ja nosta kypsät lohinyytit kastikkeen päälle. Voit koristella annoksen halutessasi mädillä ja tillinoksilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti