Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Paahdettua siikaa, sitruunarisottoa ja muhennettua pinaattia


Coregonus lavaretus, eli tuttavallisemmin siika on herkullinen vaihtoehto ruokapöytään sen perinteisen lohen paikalle. Hienon maun takia siika on myös helppo valmistaa, koska suola, pippuri, voi ja pannu riittävät. Toki Siiasta on moneksi, mutta yleensä noilla pärjää pitkälle. Kun kaveriksi pyöräyttää herkullisen ja täyttävän sitruunarisoton ja kruunaa setin muhennetulla pinaatilla, on käsillä kokonaisuus jolla hurmaat vaativammankin ruokailijan.

1 siikafilee / ruokailija
suolaa
valkopippruria

2 salottisipulia
75 g voita
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
1 sitruuna
1 rosmariinin oksa
1 munankeltuainen
1 dl raastettua parmesaania (vähän myös risoton pinnalle)
4 rkl kermaa
suolaa
valkopippuria

Pilko salottisipulit pieneksi silpuksi. Lisää kattilaan öljy ja puolet voista. Freesaa sipulit, jonka jälkeen lisää riisi. Sekoita hyvin, niin että kaikki riisit imevät osansa rasvasta. Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kiehuvana.

Kaada yksi kauhallinen kerrallaan riisien joukkoon, sekoita ja anna imeytyä miedolla lämmöllä. Hämmennä välillä ja jatka tätä kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi.

Sekoita kulhossa munankeltuainen, raastettu sitruunan kuori, sitruunan mehu, raastettu parmesaani, kerma ja pippuri. Lisää seos ja loput voista risottoon hetkeä ennen tarjoilua. Tarkista lopuksi suola.

Risoton tulee muistuttaa löysää riisipuuroa, joten älä keitä sitä liian kuivaksi. Raasta valmiin risoton päälle parmesaania.

Leikkaa siikafileet annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi kevyesti ennen kuin aloitat risoton valmistuksen. Kun olet lisännyt risottoon viimeisen kauhallisen kasvislientä kuumenna pannu ja paista fileet voissa. Ensin nahkapuoli alaspäin, niin että pinta muuttuu rapeaksi ja sen jälkeen toiselta puolelta pari minuuttia.

Ajoitus on tärkeä, ettei risotto pääse kuivumaan.


Muhennettu pinaatti

100 g babypinaattia
2 salottisipulia
0,5 dl valkoviiiniä
0,5 dl kermaa
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
valkopippuria

Freesaa hakattu sipuli kattilassa tai kasarissa ja lisää pinaatti, valkoviini, valkoviinietikka ja kerma. Mausta ja hauduta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, jotta neste vähän haihtuu.


2 kommenttia:

  1. Risotot on niiiiin hyviä. Kunhan päästään suppilovahveroaikaan, niin meillä on risottoa tämän tästä.

    VastaaPoista
  2. Taivaallisen hyvännäköistä ruokaa! Ja maistuu varmaan vielä paremmalle mitä näyttää :) Nam!

    VastaaPoista