Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Itse tehtyä saaristolaisleipää ja maa-artisokkakeittoa


Nopeasti en keksi kovinkaan montaa muuta yhtä palkitsevaa ruokapöydän kruunua, kuin itse tehty leipä. Nostatuksineen ja kypsymisineen se vaati toki muutaman tunnin, mutta samalla voit tehdä kaiken muun valmiiksi.
Saaristolaisleipä on leipä, jonka leivon aina mielummin itse. Kauppojen valikoima on ensinnäkin aika vaatimaton, eikä maku ei yllä lähellekään itse leivotun tasolle. Velipojalta napattu resepti on yksinkertainen, mutta lopputulos vetää hiljaiseksi. Samalla reseptillä leivottua leipää saa Turusta ravintolalaiva Cindysta (www.cindy.fi), jossa broidi on keittiömestarina.

3 teflon leipävuokaa

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoa
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa

voiteluun siirappivettä 1/3

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kaikki aineet. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan nousta 1½ tuntia liinan alla.
Voitele leipävuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä 160 asteisessa uunissa 2 tuntia. Voitele leipiä paiston puolessa välissä siirappivedellä.
Kumoa kypsät leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä.
Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.

Maa-artisokkakeitto

4:lle
n. 500 g maa-artisokkaa
n. 200 g soseperunaa
2-3 salottisipulia
kasvisliemikuutio
n. 1,5 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
voita

Kuori maa-artisokat huolellisesti ja paloittele. Leikkaa perunat ja sipulit muutamaan osaan ja kuullota kaikkia kevyesti voissa. Lisää vettä niin että ne juuri peittyvät ja keitä aivan kypsäksi. Lisää kasvisliemikuutio ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella hienoksi. Lisää kerma ja keitä muutama minuutti. Lisää nokare voita, poraa vielä kerran sauvasekoittimella ja tarkista suola.


1 kommentti:

  1. eikö maa-artisokissa se maku ole parhaimmillaan juuri siinä kuoressa?

    VastaaPoista