Ruokablogilistan kärjessä

maanantai 1. syyskuuta 2014

Ranskalainen gratinoitu sipulikeitto


Ranskalaisen keittiön asema yhtenä maailman parhaista ellei parhaana keittiönä ei kaipaa perusteluja. Monipuolinen ja laadukas valikoima, maailman arvostetuimmat kokit ja se, että gastronomian universaali sanasto on suurelta osin ranskankielistä, ovat jo väkeviä todisteita siitä, että makunystyröitä hemmotellaan. Tässä yksi helppo resepti jolla viilenevinä syysiltoina pääsee hyvin ranskalaiseen tunnelmaan. Sopii loistavasti alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi.

500g sipulia
4 valkosipulinkynttä
50g voita
1 rkl rypsiöljyä
1 l lihalientä
1 laakerinlehti
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
2 dl kuivaa valkoviiniä
Ranskanleipää tai muuta vaaleata leipää
150 g juustoraastetta (oman maun mukaan)

Kuori sipulit ja viipaloi ne. Pilko valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa kattilassa miedolla lämmöllä vajaa puoli tuntia. Sipulit saavat vähän ruskistua. Ripottele sekaan vehnäjauhot, lihaliemi ja mausteet. Kiehuttele hiljalleen minimissään puoli tuntia. Lisää sen jälkeen valkoviini ja anna kiehua vielä n. 5 minuuttia.

Muotoile leivästä annoskulhon muotoiset ja kokoiset ”kannet”. Lisää päälle juustoraastetta ja gratinoi uunin ylätasolla niin, että juusto kauniisti ruskettuu. Nosta leipäkannet keiton päälle ja koristele timjaminoksalla.