Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Heinäsorsaa, bataattifondat ja paahdettuja kasviksia


Syksyisin Suomen luonto on varsinainen kulinaristin aarreaitta. Sienien ja marjojen lisäksi metsästäjille avautuu mahdollisuus kerätä pakastin täyteen riistaherkkuja metsälinnuista suurempiin nisäkkäisiin. Jos omasta taskusta tai lähipiiristä ei metsästyskorttia löydy, voi avun tuoda hyvin varustellut lihatiskit tai kauppahallit. Tosin esim. sorsa on villinä luonnosta metsästettynä lihoiltaan ihan eri tasoa, kuin kauppojen tiskeiltä saatavat tarhatut siskot ja veljet. Lihapitoisuus on aivan toista.

Itseltäni ei korttia, eikä taitoja metsästykseen löydy, mutta vaimoni veli on innokas metsälläkävijä. Olemme jo muutaman vuoden ajan päässet keskimäärin kerran vuodessa tyhjentämään heidän pakastintaan ja hyvin usein pöytään on päätynyt juurikin sorsaa. Tällä kertaa tehtiin lisäksi hirven sisäpaistista taivaallisen hyviä pihvejä, mutta tässä erinomainen resepti sorsalle.

Sorsa:

4 kpl rintafileetä
4 kpl koipipalaa
4 kpl siipipalaa
2 prk smetanaa
1 dl kermaa
3 rkl soijakastiketta
2 rkl balsaminiviinietikkaa
2 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Ruskista sorsan koipi- ja siipipalat voissa pannulla. Sekoita smetana, kerma ja soijakastike keskenään ja lisää pataan. Lisää suola pippuri. Anna muhia miedolla lämmöllä koipi- ja siipipalojen kanssa n. 30 minuuttia. 15 minuutin kohdalla lisää joukkoon balsamiviinietikka ja mustaherukkahyytelö.

Paista rintafileitä kuumalla pannulla n. 2-3 minuuttia / puoli niin, että ne saavat kauniin paistopinnan. Fileen tulee olla sisältä rosee. Lisää fileet pataan vetäytymään n. kymmeneksi minuutiksi.


Bataattifondant:

2 bataattia
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
lihalientä
valkosipulia
karpalohyytelöä

Kuori bataatit ja leikkaa niistä n. 3 cm kantiltaan olevia tasaisia noppia. Paista voissa pannulla jokaiselta puolelta niin että ne hieman ruskistuvat. Laita bataattinopat uunivuokaan ja lisää mausteet. Lisää oliiviöljyä ja lihalientä 50/50 niin että bataatit puoliksi peittyvät. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Koita piikillä tai veitsellä että ovat juuri ja juuri kypsiä. Lautasella kruunaa nopat pienellä karpalohyytelönokareella.

Paahdetut kasvikset:

Porkkanaa
Lanttua
Varsiselleriä
Sipulia
Oliiviöljyä
Hunajaa
Salviaa
Suolaa
Mustapippuria

Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi ja laita uunivuokaan. Lisää joukkoon reilusti oliiviöljyä ja hunajaa oman maun mukaan. Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria ja heitä joukkoon muutama salvian lehti. Sekoita kevyesti. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia niin että kasvikset vähän pehmenevät. Ota kasviksiin kaunis paistopinta kuumalla pannulla ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti